Hoe kunnen studenten geld besparen?
01 December 2021
Met een stijgende inflatie en een forse daling in de koopkracht, is slim omgaan met geld belangrijker dan ooit en al helemaal voor studenten. Iedereen weet dat studenten het niet breed hebben en in de meeste gevallen ieder dubbeltje moeten omdraaien. Daarom geven wij ze vandaag een aantal handige tips om verstandig om te gaan met beperkte financiële middelen.
1. Profiteer van je studentenkorting Een van de grootste voordelen van student zijn? Je studentenkaart. Deze pas geeft je niet alleen recht op kortingen in een groot aantal winkels, restaurants en culturele instellingen, maar kan je ook grote kortingen opleveren op technische producten, abonnementen voor kranten en veel meer. Gebruik jouw kortingen verstandig en je kunt flink besparen.
2. Kies voor gedeelde woonruimte Eén van de beste manieren om geld te besparen tijdens je studie is om in een gedeeld huis of appartement te wonen, in plaats van alleen. Door jouw huur te verdelen over een groep in plaats van alles zelf te betalen, bespaar je elke maand een aanzienlijk bedrag. Bovendien kunt je ook de energierekeningen en de kosten van eventueel gedeeld meubilair splitsen, waardoor je elke maand nog meer geld bespaart.
3. Koop je lesboeken tweedehands Een van de verborgen kosten van studenten is het aantal studieboeken dat je aan het begin van elk semester moet kopen. De beste manier om hierop geld te besparen, is door je boeken tweedehands te kopen en ze vervolgens door te verkopen als je ze niet meer nodig hebt. Hetzelfde kun je toepassen voor het kopen van kleding en meubels. Dan is het natuurlijk wel handig er zuinig mee om te gaan, om het in goede staat te houden.
4. Koester je bezittingen In navolging van het bovenstaande, is een goede tip om te zorgen voor de bezittingen die je al hebt. In plaats van dingen weg te gooien bij de eerste tekenen van slijtage moet je een beetje extra moeite doen om ze te herstellen, zodat je ze langer kunt gebruiken. Zo voorkom je dat je nodeloos nieuwe artikelen koopt als het origineel nog bruikbaar is. Bovendien levert het je tegelijkertijd een aantal milieuvriendelijke punten.
5. Neem een bijbaan Het is altijd handig om naast je studie een (bij)baan te nemen. Hoewel je waarschijnlijk een groot deel van je tijd met je neus in de lesboeken zult doorbrengen, kun je het je waarschijnlijk wel veroorloven om 15 tot 20 uur per week te besteden aan geld verdienen.
6. Bespaar op je energierekeningen Wanneer je je bewust wordt van hoeveel energie je huishouden elke maand onnodig verbruikt, kun je flink besparen. Dit kan betekenen dat je de thermostaat lager zet, ervoor zorgt dat geen van jouw apparaten op stand-by staat, elektriciteits- en waterleveranciers vergelijkt voor een betere deal en inefficiënte apparaten een upgrade geeft.
7. Leer budgetteren Als je serieus aan de slag wilt gaan met het verbeteren van je algehele financiële situatie, is één van de beste manieren om geld te besparen tijdens je studie om te leren budgetteren. Dit betekent dat je een goed overzicht hebt van je maandelijkse inkomsten en uitgaven en dat je jouw uitgaven optimaliseert, zodat je wat extra geld kunt steken in het behalen van spaardoelen.
8. Profiteer van de beste deals Dat brengt ons gelijk bij ons laatste punt: houd altijd een oogje open voor goede bulkdeals. Er zijn producten die we (bijna) dagelijks gebruiken, zoals vaatwastabletten, wasmiddel, scheermesjes, of de elektrische tandenborstel. Je kunt deze producten ad hoc als het op is voor de reguliere prijs in de winkel halen of ervoor kiezen om te profiteren van bulkdeals en kortingen. Dit is een fantastische manier om een voorraad te creëren en meteen geld te besparen.
Geld besparen tijdens je studentenleven betekent niet dat je compromisloos streng moet zijn. Als je jezelf zodanig beperkt dat de kwaliteit van je leven aanzienlijk minder wordt, val je waarschijnlijk snel terug in jouw oorspronkelijke gewoonten om te veel uit te geven. In plaats daarvan draait het allemaal om het vinden van de juiste balans tussen financieel bewust zijn en jezelf van tijd tot tijd een leuke traktatie gunnen. Met onze tips heb je wat basishandvaten hiervoor.