Aan het laden...
aan het laden
Snelle levering in NL & BE
Beoordeeld met een 9.2
Achteraf betalen mogelijk
Snelle levering in NL & BE
Beoordeeld met een 9.2
Achteraf betalen mogelijk

Elektrische fiets of e-bike: is er nou verschil?

11 March 2022

 • De krokusjes staan alweer kleurrijk schattig te schitteren in het gras langs wegen in de bebouwde kom, de lucht is blauw en we genieten van de zonnestralen op ons gezicht. Het is half maart en de lente is in aantocht! Hoog tijd dus voor de aankoop van een heuse elektrische fiets, waarbij anderen meteen kunnen denken: je bedoelt een e-bike? Dat je er heerlijk mee kunt toeren tijdens de warmere seizoenen staat buiten kijf, maar is er nou wel of geen verschil tussen een elektrische fiets en een e-bike?

  Trapondersteuning of elektrische aandrijving

  Feiten zijn de betrouwbaarste uitgangspunten, dus laten we daar vooral mee beginnen. Er is een verschil tussen enkel ondersteuning bij het trappen en aandrijving door een elektrisch motortje. In het eerste geval dien je per se zelf te trappen om überhaupt vooruit te kunnen komen. Bij permanente aandrijving door een motortje (dat je naar keuze kunt in- of uitschakelen) kom je ook zonder zelf te trappen vooruit. Je kunt wel zelf trappen om nog sneller te gaan én je kunt zelfs gewoon fietsen zonder de motor te gebruiken. Dit fietst echter wel wat zwaarder dan met een traditionele fiets.
  e-bike

  E-norme meningsverschillen over onderscheid e-bike en elektrische fiets

  Bovenstaand zijn dus de feiten over verschillende aandrijfmogelijkheden, maar zorgen die nou ook automatisch voor een verschil tussen een elektrische fiets en e-bike? Daar wringt de schoen wat betreft een feitelijke conclusie. Er zijn er namelijk die stellen dat de rotatie- en trapondersteuning de elektrische fiets definiëren en dat een e-bike alleen zo heet wanneer het gaat om een permanente elektrische aandrijving, waarbij zelf trappen niet noodzakelijk is om vooruit te komen. Toch zijn er ook genoeg mensen van mening dat deze verschillende aandrijfmogelijkheden gewoon ‘varianten van’ zijn en dat het niet uitmaakt of je het nou hebt over een elektrische fiets of e-bike. Wel of geen verschil als keihard feit stellen is dus lastig. Als je je echter bedenkt dat de ‘e’ van e-bike specifiek staat voor elektrisch, ligt het toch meer voor de hand om te concluderen dat er wel degelijk onderscheid gemaakt moet worden. Een aandrijving die slechts door herhaaldelijke, menselijke bewegingen functioneert, is immers toch echt anders dan een elektrisch motortje dat zelfstandig power blijft geven, ook zónder meetrappen. Tel daar nog bij op dat de voorloper van de e-bike, de Spartamet, via een gashendeltje zelfs door benzine werd aangedreven. Dit is dus milieubewust omgezet naar ‘e’ en hanteert qua functionaliteit eenzelfde soort principe. Trek dus je eigen conclusie. Hoe dan ook een feit: het maakt ons niet uit of jij de termen elektrische fiets en e-bike nou wel of niet afzonderlijk toepast.
  e-bike lente ritje

  Rotatie- of trapondersteuning bij een elektrische fiets

  Zodra er een draaiende beweging ontstaat, zal het ingebouwde mechanisme dit herkennen en deze beweging wat extra power meegeven. Bij zogeheten rotatieondersteuning blijft deze voortdurend gelijk en intensiveert deze dus niet wanneer je harder gaat trappen. Bij een elektrische fiets met trapondersteuning intensiveert de kracht van de ondersteuning wél naarmate je zelf meer kracht uitoefent op de fietspedalen. Dit verschil maakt in de praktijk veel uit, omdat je dit vooral doet wanneer je bijvoorbeeld bergopwaarts moet fietsen of haast hebt.
  trapondersteuning elektrische fiets
  Dan is kracht-op-gegeven-kracht wel zo fijn, om minder vermoeid te raken en harder te gaan. Laten we eerlijk zijn, voor velen is juist dit de grootste reden om een elektrische fiets of e-bike te willen kopen en gebruiken: dat het allemaal wat relaxter is, terwijl je toch op de fiets zit en (zo gewenst) zelf beweegt.

  Lees ook de volgende blog

  Wat voor aandrijving je hebt (voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor) en welke snelheid Je kunt bereiken met je elektrische fiets of e-bike maakt uit. Het laatste bepaalt zelfs of je te maken hebt met bepaalde verkeerswetten en -regels. Deze kunnen in andere landen, zoals België, ook nog eens anders zijn dan in Nederland. In de volgende blog geven we hierover relevante informatie.

  Moraal van het blogverhaal: er zijn verschillende aandrijfmogelijkheden die ten opzichte van de traditionele fiets allemaal zorgen we dat fietsen een stuk minder inspanning kost en dus een stuk aangenamer is. De mate waarin jij dit wilt, bepaalt wat je aankoopt. Let dus op hoe de fiets functioneert, zodat dit matcht met jouw wensen en of er dan elektrische fiets of e-bike op je factuur staat, zal jou verder een zorg zijn😉

  Houd onze volgende blog in de gaten voor meer relevante (aankoop)informatie.

  Terug
wolkjeMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Dit zijn onze populairste producten van dit moment.

MEGA-PACK Keukenpapier - Veel voor Weinig!

39,99

14,99

MEGA-PACK Toiletpapier - 64 Rollen | 3-laags

39,99

18,79

MEGA-PACK Toiletpapier - 64 Rollen

39,99

14,99

Maak een keuze