Laura
Kan ik je helpen?
- X
Laura
Laura is verbonden!
Hey! Ik ben Laura, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Snelle levering in NL & BE
Beoordeeld met een 9.2
Achteraf betalen mogelijk
Snelle levering in NL & BE
Beoordeeld met een 9.2
Achteraf betalen mogelijk

Wanneer is valentijsdag?

11 February 2022

  • Op 14 februari wisselen geliefden en vrienden brieven, kaarten, chocolaatjes, sieraden en andere geschenken uit ter ere van Valentijnsdag. Hoewel deze populaire feestdag bekend is geworden om zijn zoete cadeautjes en romantische gebaren, zijn er diverse feiten die relatief onbekend zijn bij het grote publiek. Leer onder andere meer over de geschiedenis van Valentijnsdag, tortelduifjes en waaraan het meeste geld uitgegeven wordt.

    1. Pas in de 14de eeuw een dag van de liefde
    Aan het einde van de 5e eeuw verklaarde de Romeinse paus Glasius officieel de datum van 14 februari "St.-Valentijnsdag". Het duurde echter tot de Middeleeuwen voordat de feestdag werd geassocieerd met liefde en romantiek. Deze traditie kwam tot stand vanuit het algemene geloof in Frankrijk en Engeland dat vogels hun paarseizoen op 14 februari begonnen.

    2. De eerste valentijn werd verzonden in de 15e eeuwkaart voor valentijn
    Het oudste bericht van een valentijnskaart die werd verzonden, was een gedicht dat in 1415 door een Franse middeleeuwse hertog genaamd Charles aan zijn vrouw werd geschreven. Charles schreef dit lieve briefje aan zijn geliefde, terwijl hij gevangen zat in de Tower of London. Eén van de regels in het gedicht? "Ik ben de liefde nu al beu, mijn zeer tedere Valentijn."

    3. Bloemen sinds de 17de eeuw
    Het geven van rode rozen is tegenwoordig misschien een voor de hand liggend romantisch gebaar, maar het duurde tot het einde van de 17e eeuw voordat het geven van bloemen een populaire gewoonte werd. Koning Karel II van Zweden leerde de 'taal van bloemen' (die verschillende bloemen combineert met specifieke betekenissen) tijdens een reis naar Perzië en introduceerde vervolgens deze traditie in Europa. Het geven van bloemen werd toen een populaire trend tijdens het Victoriaanse tijdperk (ook op Valentijnsdag) met rode rozen die diepe liefde symboliseerden.

    4. De meest populaire dag voor een aanzoek
    aanzoek
    Ik bedoel maar: welke dag is er beter voor een huwelijksaanzoek dan een dag die letterlijk gewijd is aan liefde en romantiek? Valentijnsdag is volgens onderzoeken nog steeds de meest populaire dag om de grote vraag te stellen, met maar liefst 6 miljoen koppels wereldwijd die zich op 14 februari verloven.

    5. Over de hele wereld wordt het anders gevierd
    Veel Latijns-Amerikaanse landen kennen de feestdag als el día de los enamorados (dag van geliefden) of día del amor y la amistad (dag van liefde en vriendschap). Hoewel stellen op deze dag bloemen en chocolade uitwisselen, is de focus van de vakantie ook gericht op het tonen van dankbaarheid aan vrienden. In Japan is het gebruikelijk dat alleen de vrouwen snoep aan de mannen in hun leven geven, waarbij de kwaliteit van de chocolade hun ware gevoelens aangeeft.

    6. Tortelduifjes zijn echte vogels
    tortelduifjes agapornis
    Hoewel de term 'tortelduifjes' een populair stijlfiguur is geworden, is het ook de algemene naam voor de Agapornis-vogel. Deze vogel is een soort papegaai die inheems is op het Afrikaanse continent en te vinden is in de oostelijke en zuidelijke regio's. De dieren reizen meestal in paren en worden daarom tortelduifjes genoemd.

    7. Het meeste wordt uitgegeven aan sieraden
    Snoep en bloemen zijn misschien wel de meest voorkomende cadeaus voor Valentijnsdag, maar volgens de National Retail Federation is de categorie waar we op 14 februari het meest aan uitgeven: sieraden. Maar liefst €5 miljard in 2020! Het op één na best betaalde cadeau op Valentijnsdag 2020 was een avondje uit met €3,7 miljard, gevolgd door kleding, snoep en bloemen.

    En over juwelen gesproken. Ben je nog op zoek naar een leuk last minute cadeau voor je partner? Neem dan een kijkje op onze horlogepagina. Zowel voor mannen als voor vrouwen vind je daar fantastische exemplaren. Wij wensen je alvast een fijne Valentijnsdag en wie weet, deel je een paar van deze feitjes met je geliefde of vrienden.

    Terug
wolkje



Maak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Dit zijn onze populairste producten van dit moment.

Gillette Scheermesjes

13,49

70-PACK Batterijen | AA & AAA

59,99

12,99

Maak een keuze