Aan het laden...
aan het laden
Snelle levering in NL & BE
Beoordeeld met een 9.2
Achteraf betalen mogelijk
Snelle levering in NL & BE
Beoordeeld met een 9.2
Achteraf betalen mogelijk

Elektrische fiets met middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor kopen?

24 March 2022

 • In de vorige blog ‘Elektrische fiets of e-bike: is er nou verschil?” beloofden we een follow-up te schrijven met informatie over het type aandrijving. Door te weten wat de verschillen en afzonderlijke voor- en nadelen zijn, komt u/kom jij te weten of een elektrische fiets met middenmotor of voorwielmotor de beste optie voor u of jou is. Het is nog mogelijk om een elektrische fiets met achterwielmotor te krijgen, dit aantal neemt echter flink af. We verklappen alvast dat een elektrische fiets met middenmotor het populairst is.

  Bij de vraag of een elektrische fiets met middenmotor of voorwielmotor het meest geschikt is, zijn vooral het soort fietstochten van belang. Ook uw of jouw fysieke mogelijkheden en wensen zijn van invloed.
  elektrische fiets

  Wanneer een elektrische fiets met middenmotor?

  Een elektrische fiets met een middenmotor is vooral de beste optie als het gaat om lange afstanden fietsen en als je (hierbij) geen vlakke routes rijdt. Dit betekent in praktijk dat een elektrische fiets met middenmotor vooral gekozen wordt door mensen die recreatief graag langdurig op pad gaan of door de harde werkers onder ons die qua woon-werkverkeer langere afstanden afleggen. Fysiek gezien is een elektrische fiets met middenmotor de juiste keuze als u/je zelf in staat bent om wisselend trapvermogen te bieden en wanneer u/je het belangrijk vindt dat de kracht die u/jij inzet evenredig wordt beloond. Oftewel, als u/je lekker hard wil kunnen gaan én op de juiste momenten extra power nodig hebt (bergopwaarts, bij tegenwind). U/je gaat dus harder en krijgt méér ondersteunende aandrijving naarmate u/je zelf harder trapt. Dit komt doordat een elektrische fiets met middenmotor een krachtsensor bevat die meet hoeveel kracht er op de pedalen gezet wordt. Verderop in deze blog gaan we in op de afzonderlijke werking en voor- en nadelen van een elektrische fiets met middenmotor.

  Wanneer een elektrische fiets met voorwielmotor?

  Een elektrische fiets met voorwielmotor is bij uitstek geschikt voor kortere afstanden en vlakke routes. De ondersteunende aandrijving hierbij is constant. Het maakt dus niet uit hoe hard er getrapt wordt. Een elektrische fiets met voorwielmotor heeft namelijk een rotatiesensor. Deze zet de motor dus in werking zodra de pedalen ronddraaien, zonder dat het uitmaakt hoeveel kracht erop uitgeoefend wordt. Dit is daarom de handigste keuze als u/je niet in de eerste plaats veel snelheid wilt of de klap van zwaardere fietsomstandigheden op wilt vangen, maar als u/je vooral met een wat meer ‘luie inspanning’ toch vlot en steady van A naar B wil komen. Dus kies voor een elektrische fiets met voorwielmotor als het de bedoeling is de elektrische fiets (voornamelijk) binnen stadsverkeer te gebruiken of voor kortere, plichtmatige afstanden op relatief vlakke routes, zoals van school naar huis en terug.
  elektrische fiets in stadsverkeer

  Voors en tegens elektrische fiets met middenmotor

  Om maar in lijn te blijven met het onderwerp, we ‘trappen af’ met de voor- en nadelen van Mr. Popular: een elektrische fiets met middenmotor. Deze specifieke benaming geeft al aan dat het motortje in het midden zit en wel in de trapas. Het motortje is dus niet direct verbonden aan één van de wielen en dit houdt de fiets makkelijk wend- en stuurbaar en stabiel. Gebruikerservaringen zijn dan ook dat een elektrische fiets met middenmotor het meest natuurlijke fietsgevoel geeft, zoals men dat ook kent van een gewone fiets. Een ander voordeel is dat de beide banden gemakkelijk toegankelijk blijven om deze te verwisselen of te plakken. Een elektrische fiets met middenmotor biedt ook de meest effectieve aandrijving en geeft beloning naar ratio: meer kracht geven is ook meer ondersteunende kracht kríjgen. Het goed ontwikkelde mechanisme maakt deze vorm wat duurder in aanschaf. Dit type elektrische fiets heeft wat vertraging op de werking van de aandrijving en dus is het wat zwaarder wanneer je vanuit stilstand moet optrekken met de fiets en ook als je fietst zonder dat de motor ingeschakeld is. Doordat er behoorlijk veel kracht op de ketting en naaf terechtkomt, is er meer onderhoud nodig om een elektrische fiets met middenmotor In de juiste conditie te houden. Ook is het geluid van deze motor iets harder. Al is dit door de jaren heen alweer zodanig ontwikkeld, dat dit nauwelijks nog een noemenswaardig verschil is met een elektrische fiets met voorwielmotor.

  Voors en tegens elektrische fiets met voorwielmotor

  Een elektrische fiets met voorwielmotor is, niet oneerbiedig bedoeld, wat simpeler te noemen. Het is dan ook een stille motor en er is weinig onderhoud nodig om de fiets goed functionerend te houden. De aanschaf ervan is goedkoper dan van een elektrische fiets met een middenmotor. Deze simpelere vorm van aandrijving wordt sneller opgepikt zodra je begint te trappen, dus trek je er soepeler en sneller mee op. Een elektrische fiets met voorwielmotor heeft echter overall minder vermogen dan een elektrische fiets met middenmotor en fietst wat minder stabiel. Dit komt doordat het sturen wat meer kracht en correctie vergt vanwege het motortje aan het voorwiel. Het is verder logisch dat het voorwiel bij een elektrische fiets met voorwielmotor minder goed toegankelijk is wanneer deze geplakt of vervangen moet worden. Een ander kenmerkende eigenschap is dat dit type aandrijving dus constant is en er zodoende geen extra ondersteuning is wanneer je zelf harder gaat fietsen, of bijvoorbeeld bergopwaarts of met tegenwind fietst. De andere kant van die medaille is echter dat het ook minder zwaar fietst wanneer het motortje is uitgeschakeld.

  Bovenstaande is een hoop relevante (aankoop)informatie, dus We kunnen ons zo voorstellen dat je dit graag even overzichtelijk op een rij hebt.

  voor- en nadelen

  Voor- en nadelen elektrische fiets met middenmotor

  Voordelen:
  • Wendbaar en stabiel
  • Effectieve aandrijving
  • Goede toegang tot banden
  • Relatief veel vermogen, ook bij minder inspanning
  • Natuurlijk fietsgevoel
  • Krachtsensor voor ondersteuning naar ratio
  • Meer snelheid mogelijk

  Nadelen:
  • Duurder
  • Vergt meer onderhoud
  • Relatief meer geluid
  • Vertraging op de werking (zowel bij starten als stoppen)
  • Fietst zwaarder als motor is uitgeschakeld

  Voor- en nadelen elektrische fiets met voorwielmotor

  Voordelen:
  • Goedkoper
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Constant steunvermogen
  • Soepel optrekken
  • Stille motor

  Nadelen:
  • Minder stabiel/wendbaar
  • Geen extra power bij zwaardere fietsomstandigheden
  • Minder (ondersteunend) vermogen
  • Voorwiel minder toegankelijk

  In het kort: elektrische fiets met achterwielmotor

  Een elektrische fiets met achterwielmotor fiets heel natuurlijk, het lijkt op de aandrijving van een traditionele fiets. Deze komt dus van achteren en voelt daardoor een beetje letterlijk als een duwtje in de rug. Door de trapkrachtsensor en het vaak extra krachtige vermogen, is deze motor erg geschikt voor het fietsen in de heuvels of ruiger gebied. Dit type motor is ook de stilste. Wel is het lastiger om deze fiets in stilstand op te tillen en stallen, doordat het zwaartepunt aan de achterkant ligt. Een elektrische fiets met achterwielmotor heeft vaak een derailleurversnelling en open kettingkast. Als dit zo is, vraagt dat om aanzienlijk onderhoud. Net als bij een elektrische fiets met voorwielmotor is de band plakken of vervangen een grotere uitdaging. Er zijn snelheden mogelijk tot 45 km/u. Dit is lekker, maar maakt ook dat er eventueel meer regels bij komen kijken (kentekenplaat, helm, op de rijbaan rijden).

  Als het goed is, hebben we de vraag of een elektrische fiets met middenmotor of voorwielmotor óf eventueel achterwielmotor het meest geschikt voor u of jou is via deze blog beantwoord. Het is zoveel informatie dat we de verkeersregels buiten beschouwing laten. Voor een elektrische fiets met een middenmotor of vol weer motor tot 25 km/u gelden overigens gewoon dezelfde regels als met een gewone fiets. Er zijn verder geen extra zaken als een nummerplaat of andere rijbaanverplichting in het spel. Succes met de aankoop en alvast veel goede en plezierige ritten met de elektrische fiets met middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor toegewenst!

  Terug
wolkjeMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Dit zijn onze populairste producten van dit moment.

Badkamer Handgreep met Zuignappen

49,99

14,99

MEGA SALE! Draadloze Oordopjes Pro - Noise Cancelling

119,-

34,61

Luxe Klamboes - Rechthoekig of Rond

34,99

7,99

Maak een keuze