Laura
Kan ik je helpen?
- X
Laura
Laura is verbonden!
Hey! Ik ben Laura, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Snelle levering in NL & BE
Beoordeeld met een 9.2
Achteraf betalen mogelijk
Snelle levering in NL & BE
Beoordeeld met een 9.2
Achteraf betalen mogelijk

Broodbakmachine kopen als antwoord op fors stijgende graanprijzen

16 March 2022

  • Brood is voor de meesten dagelijks genuttigd voedsel, zo niet een eerste levensbehoefte. De oorlog die momenteel speelt tussen Rusland en Oekraïne heeft een enorme weerslag op onder meer de internationale handel. “De graanschuur van Europa” is nu een veel gebruikte verwijzing naar Oekraïne. Ook Rusland heeft wereldwijd een enorm aandeel hierin. Zonder oogst of mogelijke import wordt het schaars. Dus daaraan verwante producten als brood, meel, pasta en koekjes gaan flink duurder worden, naar huidige verwachting een graanprijsstijging van 30 procent. Zou jij bijvoorbeeld vijf euro willen of überhaupt kúnnen betalen voor een brood? Het antwoord ‘nee’ zal op deze vraag ongetwijfeld ook veel gebruikt worden. Hoog tijd dus voor een mogelijke oplossing: een broodbakmachine kopen.

    Sneeuwbaleffect vlak voor de lente

    En het blijft niet bij een prijsstijging van brood alleen. Bij vrijwel alles hangt het één weer samen met iets anders. We zullen eens uiteenzetten waarom een broodbakmachine kopen een lucratief plan is. De graanprijs valt samen met gestegen gasprijzen, die (onder meer) ook voortkomen uit directe economische gevolgen van de oorlog. Hiermee ontstaat er een sneeuwbaleffect: de producten of processen waar graan en gas bij komen kijken, worden duurder. Dat geldt dus niet alleen voor brood of koekjes, maar ook voor zonnebloemolie. Dát komt weer terug in producten als shampoo en allerlei sauzen. Duurder gas en meer betalen voor elektriciteit heeft invloed op de hele voedingsmiddelenindustrie, omdat dit nodig is om het voedsel te kunnen verwerken, koelen, verwarmen, verpakken en distribueren. Dit berekenen leveranciers ook weer door aan bijvoorbeeld supermarkten en bakkers. Die laatste betalen in verband met duurder gas zelf al meer voor het afbakken van onder meer brood en ook de supermarkt zal hogere proceskosten hebben. De consument merkt dit alles dus vervolgens in de verkoopprijzen: boodschappen doen wordt duurder.
    boodschappen

    Waarom niet zelf brood bakken zonder broodbakmachine?

    Je kunt het waarschijnlijk al raden: tijd en moeite. Die luxe is er veelal gewoon niet en zo wel, zie het dan maar vol te houden. Huidige levens zijn vaak druk, vol, intensief of zelfs stressvol en brood is over het algemeen een veel gebruikt product. Om met zoveel terugkerende regelmaat from scratch brood te blijven maken en afbakken, terwijl het via een broodbakmachine sneller en efficiënter kan, is niet zo logisch. Vooral het moeten rijzen zorgt ervoor dat het een tijdrovende klus is en dit rijzen moet zowel tussendoor als later nog een keer, voordat het brood afgebakken wordt. Bovendien heb je ook met een broodbakmachine nog enige keuze: je kunt een kant-en-klare broodmix gebruiken, maar er ook voor kiezen om bepaalde ingrediënten zelf te mixen en in de broodbakmachine te doen. Vervolgens hoef je enkel op een knop te drukken of stel je zelfs een timer in voor bijvoorbeeld de volgende ochtend. Het rijzen is dan gewoon onderdeel van het proces van de broodbakmachine.

    meel

    Wat bespaar je per brood met een broodbakmachine?

    Het ligt er uiteraard enorm aan wat voor brood je gewend bent te kopen/eten en welke prijs daar aan vastzit, maar als de prijzen inderdaad gaan stijgen dan zullen alle ‘kwalitatieve broden’ die nu tussen de twee en drie euro kosten vast oplopen tot in elk geval €3,50 á €4,00. Volgens de voorspellingen kan dit zelfs nog laag ingeschat zijn. Deze broodbakmachine aanbieding en deze heeft een (laag) verbruik van 550 watt, dus dat is zo’n 0,5 kWh. De broodbakmachine heeft ongeveer drie uur nodig, máár verbruikt enkel tijdens het daadwerkelijke bakken die 550 watt. In andere fasen veel minder. We pakken een gemiddeld verbruik van 1,25 kWh. Zonder vaste prijzen betaal je voor stroom momenteel €0,63 voor 1 kWh. De aanschafprijs zetten we op €85,- en schrijf die eens af over een levensduur van drie jaar (hoe hoger dit uitpakt, hoe minder kosten per broodbakbeurt, uiteraard). We gaan uit van twee keer per week gebruik van de broodbakmachine. Grondstoffen à broodmix, water en gist zetten we op ongeveer €1,25.

    Dit levert het volgende sommetje op:
    €0,20 (afschrijving) + €0,79 (stroom) + €1,25 (grondstoffen) = €2,24.
    Dit bedrag kan uiteraard ook hoger uitpakken, op basis van je keuzes en de werkelijke prijzen. Lager kan echter ook, als je bijvoorbeeld minder betaalt per kWh.

    Dat betekent dat je toch minimaal €1 euro per brood minder kwijt bent dan aan een brood uit de winkel/van de bakker en mogelijk zelfs €1,50 tot €2,-. Als de broodprijzen hoger komen te liggen en/of de levensduur van je broodbakmachine langer is dan in ons voorbeeld, bespaart u/bespaar je dus nog meer.

    Een broodbakmachine kopen is dus zeker een manier om in te spelen op de fors stijgende graanprijzen. Niet alleen brood wordt duurder, er zal reden zijn om hard aan de slag te gaan met alle beetjes te besparen waar we maar kunnen. Een broodbakmachine helpt mee.

    Terug
wolkje



Maak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Dit zijn onze populairste producten van dit moment.

Gillette Scheermesjes

13,49

MEGA-PACK Toiletpapier - 64 Rollen | 3-laags

39,99

17,99

70-PACK Batterijen | AA & AAA

59,99

12,99

Maak een keuze